home instrumentenverhuur restauratie contact atelier materialen bespelers links internetwinkel
NIEUWBOUW INSTRUMENTEN
 • Mijn specialiteit is het bouwen van nieuwe alten en violen. Mijn klanten komen uit alle geledingen van de strijkerswereld: orkesten, docenten, liefhebbers, solospel, ensembles.

 • Wanneer nieuwbouw? Voor een musicus is een eigen instrument in opdracht laten bouwen altijd een inspirerende ervaring. De reden voor aankoop van een nieuw instrument kan divers zijn:
  -u heeft wellicht geen uitgesproken klankwens, maar bent zoekend naar het instrument dat goed bij u past: dan kunt u het beste enkele instrumenten uit mijn collectie komen bespelen,deze geven u een indruk van de klankmogelijkheden, en vervolgens uw keuze maken.
  -u heeft een duidelijk beeld van de gewenste klank, bijvoorbeeld die onbetaalbare Italiaan van uw favoriete violist. Door het laten maken van een klankkopie verkrijgt u een betaalbaar alternatief met een vergelijkbaar timbre.
  -u heeft een mooi instrument en wilt een kopie om mee te nemen op reis.
  -u hoorde iemand op een instrument van mijn hand spelen en u wilt net zo'n mooi instrument.

 • Hoe zit het met inspelen? Een nieuw instrument van mijn hand klinkt vanaf de eerste noot goed en evenwichtig, doorgaans zelfs opvallend open. Dit blijkt uit de reakties van de opdrachtgevers. Onder inspelen versta ik de eerste periode van ongeveer drie maanden, waarin de krachten in het instrument en de krachten die u uitoefent bij het spelen op elkaar inwerken. Bij bestelling van een viool krijgt u van mij een set tips voor de inspeelperiode, waarmee u de mogelijkheid van de viool om boventonen op een evenwichtige wijze weer te geven verhoogt. Na het inspelen zal uw instrument zich blijven ontwikkelen, en de facto steeds meer nuances openbaren.

 • Een nieuwgebouwd topinstrument valt op door zijn evenwichtige toonbeeld in het hele register, en spreekt direct en makkelijk aan. Tenzij u natuurlijk een instrument zoekt dat meer weerstand biedt, mogelijkheden niet meteen prijsgeeft en dus vraagt om een eigen aanpak.

 • Bovendien heeft elk nieuw instrument als bijkomend voordeel dat u de komende decennia geringe onderhoudskosten heeft.

 • Klik op de foto voor een uitvergroting

  VIOOL RONALD de JONGH 2006

  Een recente en perfect onderhouden viool, ideaal voor gevorderde spelers.  BOUWJAAR: Amsterdam 2006.

  ETIKET: Perkament, met in looddruk: Ronald de Jongh Amsterdam; handgeschreven: 2006.

  MODEL: Gebouwd naar een viool uit 1748 door Tommaso Balestrieri, Mantova-ItaliŽ.

  HOUTSOORTEN: Bovenblad van fijnnervig spar. Eendelig achterblad van zacht gevlamd esdoorn, dosse gezaagd.

  CERTIFICAAT: Cremonese Vioolbouw te Amsterdam.

  PRIJS: Op mondelinge navraag.
  home instrumentenverhuur restauratie contact atelier materialen bespelers links internetwinkel