home nieuwbouw verhuur contact atelier materialen bespelers links internetwinkel
RESTAURATIE en ONDERHOUD
U kunt bij ons terecht voor herstel van nagenoeg alle schades aan uw instrument. Doorgaans kunt u het instrument meteen aanbieden, en wordt het op de kortst mogelijke termijn hersteld. Desgewensd kunt u een vervangend instrument meekrijgen.

Onderstaand vindt u enkele voorbeelden van recente ingrepen.
Klik op een foto voor meer beelden van deze restauraties
 • LAKRETOUCHE

  De lak van het bovenblad van deze viool was op drie plaatsen stevig beschadigd, en op een onnavolgbare wijze met rode lak bijgekleurd.

  HERSTEL: Na een proefje bleek dat de rode lak zich goed liet verwijderen. Daarna wordt van de grond af aan de lak weer opgebouwd, zowel in kleur als in volume als in aanblik: op een oudere lak dus ook een ouder lijkende retouche; en ook het type glans krijgt aandacht.
 • HERSTEL VAN HOUTWORMSCHADE IN DE STAPELZONE

  Dit instrument had zijn kracht geleidelijk verloren. Uiterlijk waren er geen tekenen. Na openen van de viool gaf de stapelzone enkele deukjes te zien. Het eerste werken aan het hout gaf al snel zicht op een compleet gangenstelsel.

  HERSTEL: Eerst is al het aangegeten hout verwijderd. Er bleef een minuscuul laagje hout met de laklaag over, minder dan 1/10 de van een milimeter dik. Dit werd opgehoogd met een fundering van plantaardig materiaal. Tenslotte werd hierop de voering van fijnnervig sparrenhout ingepast en afgewerkt.

  GARANTIE: Als nazorg werd het hele instrument behandeld met een gas, uitgevoerd door een specialist van de Universiteit van Amsterdam.
 • DE VIOOLHALS WEER OP BAROKWIJZE MONTEREN OP HET BOVENBLOK

  De viool bleek nog zijn oorspronkelijke halsinzet te hebben; er werden echter diverse roestplekjes gezien, die het eerder gebruik van schroeven verraadden. Om goed inzicht in de positie van de oude schroeven te krijgen, gebruiken we rontgenopnames.

  HERSTEL: Als een ruimtelijk beeld van de oude schroefposities is verkregen, kan er een plaats in het resterende hout worden bepaald om de nieuwe schroeven te bevestigen.
 • home nieuwbouw verhuur contact atelier materialen bespelers links internetwinkel